Greeting

Assalamualaikum everyone...Welcome To My Blog,I hope my writings makes ur time worthy for visiting!!! Leave ur footprints in my Cbox ya ^,^

My Tips! : Teknik Mencatat Nota


  • Langkah Pertama: Guna pen yang berlainan warna termasuk beberapa batang highlighter sebagai persediaan membuat nota kecil. Sebenarnya, anda boleh menggunakan kurang atau lebih daripada jumlah pen itu. Terpulang kepada kemampuan & keselesaan anda.


  • Langkah Kedua: Mula membaca buku teks & buku rujukan. Sambil membaca, kata kunci atau kata penting diwarnakan. Pada masa yang sama, fahamkan betul-betul maklumat yang dibaca. Bacalah mengikut bab atau topik. Tidak perlu baca banyak perkara. Yang penting anda faham, kemudian baru buat nota.


  • Langkah Ketiga: Sehelai kertas A4 dilipat kepada 4 bahagian atau kolum.


  • Langkah Keempat: Mula menulis nota mengikut kolum. Setiap kolum boleh dibahagikan kepada 2 bahagian (subtopik) untuk satu bab ataupun anda boleh jadikan keempat-empat kolum itu untuk satu bab sahaja. Di sebelah belakang kertas itu pula untuk satu bab yang lain. Gunakan pen yang berlainan warna. Nota dicatat seringkas-ringkasnya agar dapat meningkatkan tahap ingatan.


  • Langkah Kelima: Setelah kata kunci ditulis, gunakan highlighter untuk tajuk dan perkara-perkara yang penting. Pastikan anda gunakan warna yang selari untuk smeua nota supaya anda tidak keliru. Misalnya, jika warna kuning untuk isi-isi penting, maka gunakan warna yang sama untuk subjek yang lain pula. Contohnya Tarikh penting - warna merah, nama tokoh - warna biru.


  • Langkah Keenam: Setelah nota siap ditulis, anda boleh menghafalnya. Jangan lupa untuk meninggalkan sedikit ruang untuk menambah isi penting apabila guru mula mengajar.


No comments:

Post a Comment

Leave Ur Comments Sweetie ^_^